10 jaar Rotterdam Swim

Koningshaven. Peter de Rijcke

Zondag 30 juli wordt alweer voor de 10e keer de Rotterdam Swim georganiseerd, een 3 km (1,86 mijl) lange zwemtocht rond het Noordereiland in hartje Rotterdam. 

 Met de Rotterdam Swim vragen de organisatoren aandacht voor schoon water en deelnemers kunnen zwemmen voor Swim For Water, de Voedselbank, de Wereld Gehandicapten Dag en het HDZ Jeugdfonds.

Frisse duik
Zo’n 50 zwemmers nemen die dag een frisse duik in het water – hoewel de watertemperatuur lijkt mee te vallen – en zwemmen hier en daar een beetje tegen de stroom in rondom het Noordereiland. Voor de veiligheid worden zij daarbij in de gaten gehouden door duikers, kanovaarders en de zogenaamde ‘kantlopers’, ondersteuners die op de kade het parcours van de zwemmers meelopen.

Rie Mastenbroek trofee
Afhankelijk van de waterstand en de stroming is de start tussen 11.00 en 11.30 uur, op het Prinsenhoofd van het Noordereiland. De prijsuitreiking van de winnaars is daar rond 13.00 uur. De winnaar ontvangt de Rie Mastenbroek trofee, genoemd naar Rotterdams beroemdste zwemster (1919 – 2003). In 1936 won zij op 17-jarige leeftijd als eerste vrouw ter wereld drie gouden en een zilveren medaille op één Olympische Spelen. Ter voorbereiding van deze Olympische Spelen trainde zij veelvuldig in de Nieuwe Maas.

Kom kijken
Natuurlijk komt u de zwemhelden deze zondag aanmoedigen! Neem na afloop of tussendoor gerust ook even pauze in een van de horecagelegenheden op het eiland.

Foto: De Europees kampioenen op de 4 x 100 m vrije slag: v.l.n.r. Willy den Ouden, Rie Mastenbroek, Anna Timmermans en Jopie Selbach.