100 Jaar Marten Toonder

Striptekenaar Marten Toonder heeft een band met Rotterdam, dat is waarschijnlijk wel bekend. Het Toonder-monument op de Blaak herinnert daaraan.
Dat Marten Toonder in de Thorbeckestraat op het Noordereiland werd geboren weet bijna niemand. Behalve dan een aantal enthousiaste bewoners van dit eiland in de Maas. Eén van hen heeft Tamyra Meesters, beeldend kunstenaar die op het eiland woont en werkt, gevraagd een beeld van Tom Poes te ontwerpen dat ‘toezicht’ kan houden op het geboortehuis van Marten Toonder.

Goed initiatief!
Al snel werd het idee voorgelegd aan enkele instanties: de stichting Montmartre aan de Maas, de Deelgemeente Feijenoord, de Dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam, de woningcorporatie Woonstad en het CBK Rotterdam. Zij omarmen dit initiatief van harte en hebben hun medewerking toegezegd. Ook de Toonder Compagnie reageerde enthousiast en gaf toestemming het idee nader uit te werken.

Tom Poes kijkt toe
Het plan bestaat uit een beeld; Tom Poes wijst naar het geboortehuis van Marten Toonder aan de Thorbeckestraat 28b, waar hij op 2 mei 1912 werd geboren. Het beeld wordt geplaatst op het dak van het naastgelegen pand. De initiatiefnemers en bewoners willen het gedenkbeeld dit jaar plaatsen en feestelijk onthullen, zodat het samenvalt met zijn 100ste geboortejaar.

Een witte vacht
Het is de bedoeling het beeld van Tom Poes te bekleden met mozaïekstukjes van gebruikt wit serviesgoed. Bewoners van het Noordereiland worden gevraagd met gebroken borden of overtollig servies mee te werken aan dit gedenkteken voor Marten Toonder. Er is geld nodig om het beeld te kunnen realiseren en het op passende wijze te onthullen. Via een burgerinitiatief van o.a. eilandbewoner Herbert Janson wordt hard gewerkt aan het inzamelen van gebruikt porselein en de benodigde financiële middelen.

Uw steun is nodig
Deze plannen komen er niet zonder hulp. Als steun voor dit burgerinitiatief zijn er minimaal 15 handtekeningen nodig. Stichting Montmartre aan de Maas en veel bewoners en ondernemers van het Noordereiland helpen door middel van het doneren van hun tijd, hun gebruikt porselein en hun vakkennis. Om het beeld daadwerkelijk dit jaar te kunnen onthullen vragen we ook uw steun, in de vorm van sponsoring van dit fraaie initiatief en/of het plaatsen van uw handtekening.

Informatie
Help mee Tom Poes en Toonders geboortehuis in het zonnetje te zetten!

-> Download [icon size=”tiny” image=”fa fa-file-o” url=”” ] hier de PDF

Neem contact op met Marjo Stenfert Kroese, voorzitter van stichting

Montmartre aan de Maas.
[icon size=”tiny” image=”fa fa-envelope” url=”” ] info@montmartreaandemaas.nl

Tamyra Meesters is beeldend kunstenaar met belangstelling voor het verhaal achter de verschijningsvorm. Ze maakt kunstwerken, ontwerpt boeken en huisstijlen, ontwikkelt educatief materiaal, en organiseert educatieve projecten. Haar recente werk is een onderzoek naar de verhouding tussen mens en materie, hoe de mens zich tot zijn tastbare omgeving verhoudt en tot het immateriële, zoals herinneringen, verlangen en pijn.