Hommage Marten Toonder

Tom Poes ziet toe op de Thorbeckestraat 28b

Dinsdag 2 mei is het 105 jaar geleden dat Marten Toonder geboren werd. Dat deze striptekenaar een band heeft met Rotterdam is in het algemeen wel bekend. Maar dat zijn geboortehuis zich op het Noordereiland bevindt weten maar weinig mensen.

Dat geboortehuis bevindt zich in de Thorbeckestraat, op nummer 28b. Beeldend kunstenares en bewoonster van het Noordereiland Tamyra Meesters heeft in 2012 een beeld van Tom Poes gemaakt dat ‘toezicht’ houdt op het geboortehuis van Marten Toonder. Dit beeld kon worden gerealiseerd dankzij sponsoracties van bewoners en Stichting Montmartre aan de Maas.

Toonder monument terug
Een ander ‘Toonder-monument’ stond jaren bij NS station Blaak. In verband met werkzaamheden aan de ondergrondse fietsenstalling werd het kunstwerk tijdelijk opgeslagen. Het is ondertussen gerestaureerd door firma Zuliani. Dinsdag 2 mei, op de geboortedag van Marten Toonder, wordt het kunstwerk (officiële naam ‘Hommage Marten Toonder’) weer teruggeplaatst op zijn vertrouwde stek. De onthulling is die dag om 14:00 uur in de Verlengde Nieuwstraat, vlakbij de Markthal.