Lou Vlasblom dook van De Hef: heldendaad of roekeloosheid?

In de Eilandkrant Noordereiland van januari dit jaar wijdde Peter Bakker er al een artikel aan: de sprong vanaf de Hef van Louis Vlasblom in 1933.

Siebe Thissen heeft er nu zelfs een boek over geschreven, na jarenlange research en gesprekken met nazaten van Lou Vlasblom. Het boek verscheen op 27 november 2021.

Over het boek
Op 14 januari 1933, midden in de crisisjaren, dook de negentienjarige Lou Vlasblom van De Hef, de bekende spoorbrug in Rotterdam. Hij zette zich af op de duizelingwekkende hoogte van 67 meter, maakte een lange duikvlucht met twee salto’s en kwam heelhuids in het water terecht. Talloze verslaggevers, columnisten en schrijvers probeerden zijn motieven te duiden, kenden een symbolische betekenis toe aan de sprong. Zo werd een stofwolk van hele en halve waarheden opgetrokken waarin een uniek stadsverhaal vorm kreeg: De jongen die van De Hef dook.

‘Dit is het verhaal van een jongen die het onmogelijke presteerde en op het nippertje aan de dood ontsnapte. Het is opgebouwd uit precies die elementen die heel lang geleden, ergens in de peilloze diepte van de tijd, de geboorte van fictie mogelijk maakten: er is sprake van een bijzondere daad, van spanning en verlossing, en het publiek krijgt wat het wil: een held.’
– Siebe Thissen, historicus en filosoof

Lou Vlasblom en Jan Tabbernee
De jongen die van De Hef dook leest als een spannend jongensboek. Het gaat niet alleen over Lou Vlasblom, maar ook over Jan Tabbernee die een week later de recordduik van Lou probeerde te evenaren – en op een gruwelijke manier te pletter sloeg. Lou kreeg de schuld van diens dood en dat heeft hem de rest van zijn leven hevig aangegrepen.

Meer info op: www.uitgeverijdemeent.nl/de-jongen-die-van-de-hef-dook/

NRC artikel: www.nrc.nl/nieuws/2021/11/25/tragiek-van-een-sprong-voor-het-leven

Te koop in de Eilandwinkel
Het boek is vanaf nu ook verkrijgbaar in de Eilandwinkel in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89. Reserveer alvast een exemplaar via eilandwinkel@gmail.com. Het boek kost €22,95 (gebonden linnen editie met unieke illustraties, 173 p.)

Bron: Uitgeverij de Meent