Nieuwe initiatieven 2011

In Juni 2011, zijn twee nieuwe iniatieven voor het Noordereiland besproken.

Kunstkamers // KuKa Rotterdam

Kuka_logo_smallKuKa Rotterdam is een kunstroute voor hedendaagse kunst en beeldcultuur op het Noordereiland met bijzondere interesse voor situationele kunst. In tegenstelling tot een reguliere kunstroute, waarbij de nadruk meestal ligt op de presentatie van bestaande kunstwerken in atelier- of galerieruimtes worden de werken nu getoond in bedrijfsruimtes en in de huis- en of slaapkamers (privé vertrekken) van de bewoners van het Noordereiland. De getoonde werken zijn binnen de gegeven omstandigheden locatie specifiek ontstaan. Zo ontstaan er samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars, organisaties, locaties en bewoners.

De route die gedurende drie dagen te bezoeken was, wil een laagdrempelig contact met de kunsten bewerkstelligen en het onderling contact tussen bewoners kunstenaars en ondernemers bevorderen.  Bovendien dient de route het Noordereiland verder te ontwikkelen en te promoten als serieuze locatie voor kunst en cultuurgerelateerde uitingen binnen de stad en daarbuiten. Door jonge en gevestigde kunstenaars te verenigen met de lokaliteit van het Noordereiland ontstaat een melange van kunst en cultuur die wordt gevoed door nieuwsgierigheid en wellicht een vleugje voyeurisme. Naast de bewoners trok KuKa veel kunstliefhebbers van buiten naar het eiland.


 

Expeditie Noordereiland

Logo_Expeditie-Noordereiland_KleinOm creatieve mensen, initiatieven en ondernemers op het Noordereiland met elkaar in contact te brengen en kennis te laten maken met hun producten is een projectteam opgericht om een jaarlijks terugkerende dag voor Noordereilanders te organiseren.

Deze -Expeditie Noordereiland- dag heeft als locatie het Hulstkampgebouw. Dit bijzondere gebouw met zijn rijk gedecoreerde buitenkant, was vroeger een jeneverdestilleerderij. Veel bewoners van het eiland hebben het waarschijnlijk nog nooit van binnen gezien. De Exploitant van het Hulstkamp Gebouw, Maison van den Boer, stelt het gebouw één dag per jaar kosteloos ter beschikking.

(Zie:  [icon size=”tiny” image=”fa fa-external-link” url=”” ] Expeditie Noordereiland.)