De gidsen van Strijd om de Maasbruggen organiseren dit jaar in mei weer wandelingen en historicus Ferrie Weeda geeft een lezing over de bevrijding van het Noordereiland.
In samenwerking met Stichting Expeditie Noordereiland organiseren de gidsen van ‘Strijd om de Maasbruggen’ ook dit jaar weer een aantal oorlogswandelingen waarbij zij de deelnemers langs markante locaties op het Noordereiland voeren. Daar werd rond de Maasbruggen strijd geleverd door het Nederlandse leger tegen de Duitse bezetters die wilden oprukken naar het centrum van Rotterdam. Ook geeft Rotterdams historicus Ferrie Weeda een lezing over de bevrijding van het Noordereiland, aan de hand van uniek historisch filmmateriaal.
Oorlogswandelingen
De gidsen van Stichting Strijd om de Maasbruggen nemen bezoekers mee op een aantal oorlogswandelingen langs markante locaties op het Noordereiland, die van betekenis waren in de eerste meidagen van 1940. Gedurende 4,5 dag werd daar rond de Maasbruggen hevig strijd geleverd, voorafgaand aan het bombardement van 14 mei 1940. De tour wordt ondersteund met divers fotomateriaal
Data:
Zaterdag 17 mei, starttijd 10:00 uur
zondag 18 mei, starttijd 11:00 uur
Donderdag 29 mei (Hemelvaart), starttijd 10:00 uur
Zondag 8 juni starttijd 11:00 uur
Start: bij Koozie Proeverij, Van der Takstraat 51
Kosten: € 5,00 (incl. koffie/thee)
Reserveren verplicht: info@strijdomdemaasbruggen.nl
Informatie over andere tours van Strijd om de Maasbruggen zijn te vinden op www.strijdomdemaasbruggen.nl
—————
Lezing: Lokale amateurfilm toont ontlading in 1945
Bevrijdingsdag bestaat 80 jaar! Tijd voor een bijzondere lezing met historisch beeldmateriaal: historicus en stadsgids Ferrie Weeda vertelt over Rotterdam in mei 1945. Het Noordereiland staat centraal, dankzij een unieke amateurfilm met de Van der Takstraat tijdens de bevrijding.
Waar blijven ze? Reikhalzend kijken de Rotterdammers uit naar de komst van de geallieerden. De capitulatie is al getekend, maar nog geen spoor van de bevrijders. Na vijf barre oorlogsjaren snakt ook het Noordereiland naar vrede en vrijheid. Maar de Duitse soldaten lopen nog door de straten. Amateurfilmer H.W. Heil, winkelier op de Van der Takstraat, legt vast hoe zijn buurtgenoten de bevrijding beleven: vol blijdschap én spanning.

Historicus Ferrie Weeda: “Er is heel veel bekend over mei 1940, de Duitse aanval en het bombardement. Maar hoe Rotterdam werd bevrijd, dat weten maar weinig mensen. Wat heel bijzonder is: er zijn dus bewegende beelden van de bevrijding van het Noordereiland.” De historische gebeurtenis werd vastgelegd door een winkelier op de van der Takstraat. Zijn camera filmde dansende mensen, Canadese jeeps die over de Maasbruggen rollen, en soldaten die worden omhelst. Maar ook Duitse soldaten die afdruipen, de NSB’ers die worden gearresteerd en ‘moffenmeiden’ die worden vernederd met de Hef op de achtergrond.
Weeda: “Het is een ontlading van extreme vreugde maar óók rancune. Boosheid. En er zijn wonderlijke elementen: een buurmeisje dat wordt getackeld, een voorbijganger met een enorm hoorapparaat, verwoede pogingen om de huiskat op de film te krijgen. Goede kans dat de filmer z’n laatste rolletje had bewaard om deze momenten vast te leggen.”
Data: vrijdag 2 mei, maandag 5 mei en donderdag 8 mei
Locatie: Café ’t Haventje, Prins Hendrikkade 129
Tijd: Inloop 19:00u, start lezing 19:30u
Kosten: €3,- incl. drankje en hapje
Reserveren en betaling: via https://ferrieweeda.stager.co/shop/lezing
De oorlogswandelingen en de lezing werden mede mogelijk gemaakt door OpzoomerMee, Cultuur Concreet en Woonstad Rotterdam.
.