Winnaar fotowedstrijd De Hef

Het was even inschikken bij galerie Wind deze zondag. Nieuwsgierigen, maar vooral fotografen keken met spanning uit naar de bekendmaking van de winnaar van de fotowedstrijd over De Hef. 

Terwijl de wachtenden nerveus op de borrelnootjes knabbelden en quasi ontspannen met elkaar keuvelden werden op het grote scherm de ingezonden foto’s getoond. Daar zat dus de winnaar ergens tussen en er werd dan ook al druk gespeculeerd door de aanwezigen.

Eindelijk klaar
De aanwezigen worden verwelkomd door Linda Molenaar, directeur van Dienst Stadsbeheer. De Hef is een echt icoon van de stad, memoreerde zij, in het hart gesloten door alle inwoners, van Noord en Zuid. Het weghalen van het Val en de daaropvolgende werkzaamheden trokken veel belangstelling en er werd volop gefotografeerd. Dat was aanleiding om samen met de betrokken partijen deze fotowedstrijd uit te schrijven. Nel Noël, voorzitter van de gebiedscommissie Feijenoord deed vervolgens nog een duit in het zakje. Niet alleen de Hef verdient alle zorg en aandacht, ook het Noordereiland is een bezoek meer dan waard, vertelde zij enthousiast. Het eiland bevat veel kunst en cultuur en verborgen schatten, zo heeft ze zelf mogen ervaren tijdens een rondleiding. Nu is dan het werk aan de Hef eindelijk klaar, geen herrie meer, geen stof, geen andere vormen van overlast voor de omwonenden. Tot de gemeente bedacht dat het nu tijd was om ook de Willemsbrug in te pakken….Nog even volhouden dus.

‘And the winner is…’
Dan is het zover. Marjo Stenfert Kroese, voorzitter van Stichting Montmartre aan de Maas geeft het startsein voor de prijsuitreiking en bedankt iedereen die bij de totstandkoming van dit evenement betrokken is geweest. Niet in het minst de fotografen die bij diverse weersomstandigheden en vanuit allerlei hoeken de Hef zo fraai in beeld hebben gebracht. Maar, er kan er maar één de winnaar zijn en dat is Hans Buitendijk. De jury sprak vol lof over zijn sfeervolle silhouette foto: “Door de man op de brug kun je goed de afmetingen van de brug zien. Ondanks dat er slechts een detail van de brug te zien is, is het duidelijk dat dit de Hef is, waarvan het Val net is losgekomen”.

Uit handen van Nel Noël ontving Hans een fraaie afdruk van zijn winnende foto, een wandelgids voor het Noordereiland en een mooi hologrambeeldje van De Hef, een waar collectors item. En natuurlijk eeuwige roem. Monica Kleef en George Crooswijk mochten een klein beetje in die roem delen, zij wonnen respectievelijk de 2e en 3e prijs.

Overdonderd
Toch een beetje onwennig en overdonderd staat winnaar Hans Buitendijk met zijn winnende foto in de hand. “Sja, ik heb die dag heel veel foto’s gemaakt en dan is het nog een hele klus om de mooiste uit te zoeken. Ik zoek in mijn foto’s altijd naar de menselijke maat, daarom heb ik echt getracht een foto te maken waar je niet alleen onder de indruk raakt van al dat staalwerk en de fierheid van de brug, maar juist ook een mens af te beelden, die daar aan het werk is en waarbij de Hef in formaat fors afsteekt”.

Samenwerking
De fotowedstrijd werd mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Vereniging Vrienden van de Hef, Stichting Bevordering Volkskracht en Stichting Montmartre aan de Maas. En er werd van harte samengewerkt met het Fotomuseum, Otto Snoek, Galerie Wind, Spar Matze, restaurant De Hef en de gebiedscommissie Feijenoord.

Winnaarsgalerie
De winnende foto’s zijn de komende tijd te zien in Galerie Wind. Daar hangt ook nog de fototentoonstelling ‘Luchtspoor’ van Otto Snoek. Zo komen oude en nieuwe tijden van het Noordereiland en De Hef fraai bij elkaar en is de cirkel rond.