Boekpresentatie ‘Luchtspoor’ in Galerie Wind

Het was druk in Galerie Wind bij de boekpresentatie en foto-expositie van fotograaf Otto Snoek. Bij de foto’s werd door oud- en huidige eilandbewoners menige herinnering opgehaald aan het ‘luchtspoor’ dat decennia lang vanaf de Zuidoever dwars door de stad voerde.

Oorverdovend
Als de trein langs denderde trilden de omliggende huizen en was een normaal (telefoon)gesprek even niet mogelijk. Velen herinnerden zich het oude station Blaak, waar je op het tochtige perron zowat uit je verschoning waaide.

Ode aan De Hef
De expositie en het boek werden ten doop gehouden door de Rotterdamse schrijver Ernest van der Kwast, die een ode aan de Hef uitsprak. Van de eerste trein die in 1927 voorzichtig over de spoorbrug reed, die eigenlijk de naam Koninginnehavenbrug droeg, van de jongelui die van een van torens af doken en waarvan er eentje het niet meer kon navertellen. Van de aanvaring, waarbij de klinknagels door de ramen van de huizen vlogen en het betonnen contragewicht scheef in de kabels bungelde. En van het terugdraaien in 2000 van het besluit van de gemeenteraad om de Hef te slopen. En tot slot van het machtig monument dat nu stijf en statig wacht op de terugkeer van Het Val, begin volgend jaar.

In de media
De Volkskrant vermeldde het boek deze week zelfs in de top 20 van beste fotoboeken. NPO radio 1 interviewde Otto Snoek onlangs over de totstandkoming van zijn boek.

img_4248

Kopen
De foto’s van de expositie zijn in galerie Wind te koop, evenals het fotoboek ‘Luchtspoor’. Het boek kost 27 euro en is behalve in de galerie ook te koop bij Fadi’s in de Van der Takstraat en in de boekwinkel.

Speciale dank
Galeriehoudster Ellen Wind uitte nog een speciaal woord van dank aan Stichting Montmartre aan de Maas, die de totstandkoming van het boek en de expositie mede heeft mogelijk gemaakt.

 

 

img_4235     img_4239