Expositie Auschwitz-Imperium

Dwangarbeiders krijgen eten

In galerieWind is vanaf 1 mei een heel bijzondere expositie uit het archief van kunstenaar Hans Citroen: Auschwitz-Imperium.

Auschwitz is het icoon voor de Holocaust. Er zijn daar 1,1 miljoen mensen vermoord. Vaak wordt verondersteld dat Auschwitz met dat doel voor ogen is opgezet, maar dat is onjuist. Behalve een moordfabriek werd er een industriecomplex van 450 hectare gebouwd met daaromheen kampen vol slavenarbeiders. Tegelijkertijd was er rondom het oude stadje Auschwitz een grote moderne industriestad in ontwikkeling.

De tentoonstelling toont vooral de logistieke opzet en efficiënte planning van het kamp en dat Auschwitz mogelijk werd door het werk van gewone burgers die met inschikkelijk plichtsbesef de doelstellingen van de overheid realiseerden. De expositie toont geen foto’s van uitgemergelde kampbewoners, maar de ‘kille’ werkelijkheid van bouwtekeningen en plattegronden.

Naast bewegende beelden, plattegronden, bouwtekeningen en foto’s zijn er documenten van een parallelle wereld in een nabijgelegen vakantieoord voor het Duitse Auschwitzpersoneel.

Hans Citroen geeft persoonlijk uitleg op 4,14 en 29 mei tussen 13.00 – 17.00 uur.

galerieWind
Prins Hendrikkade 123h – 124a
3071 KL Rotterdam
Open: donderdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur en op afspraak
(ook groepen)