Havenverhalen 2017 geslaagd

Afgelopen zondag kregen de bewoners en bezoekers van het Noordereiland een fraai kunstzinnig kadootje aangereikt. Op drie verschillende literaire routes en bij vier verschillende locaties mochten zij dat uitpakken. In café ’t Haventje, bij Koozie, Galerie Wind en Tante Nino konden de bezoekers luisteren en kijken naar woordkunstenaars en muzikanten. 

Veilige haven
Niet alle vertoonde kunsten hadden een directe link naar de haven, maar de verhalen gingen vaak over de liefde. Voor de stad, voor bokshelden van vroeger, voor de liefdespartner of het bieden van een veilige haven voor een kind, zodat hij “de wereld met open hart en armen tegemoet gaat” (Babs Gons). Zangeres, schrijfster en performer Elfie Tromp komt voort uit een familie die in de haven werkte, dus een link is er zeker wel. Een van haar verhalen werd zelfs begeleid door havengeluiden.

Rauw Rotterdam
Bij ‘t Haventje was het inschikken geblazen, het was aangenaam druk. Leuk voor de performers en de schrijvers die blij waren met dit aandachtig gehoor. Schrijver Alex Boogers knalt zijn rauwe en puur Rotterdamse teksten door de microfoon en verleidt zijn toehoorders om na afloop zijn boek te kopen. “Na afloop gaan we met elkaar wat drinken. De deur blijft dicht tot jullie mijn boeken gekocht hebben. En ook een cd van Arie van de Krogt”. Die laatste weet de lachers op zijn hand met zijn ode aan Rotterdam-Zuid en liedjes over het heimwee naar Rotterdam, en de ‘mannetjes’ die opduiken bij ontwerpfoutjes van de stad.

Kunst kijken en luisteren
Letterlijk temidden van kunstwerken worden de bezoekers in Galerie Wind literair onthaald door een performance van Henk van Straten en Michelle van Dijk.

Kinderprogramma
Bij Tante Nino luisteren kinderen ademloos naar de verhalen en liedjes van Joris Lutz, die zijn hondje Fred heeft meegebracht. Fred is vanuit Honderloo naar Rotterdam gereisd en beleeft daar allerlei avonturen. Grootzus (Francien Verhulst) laat de kinderen kennis maken met het prachtige kijk- en zoekboek ‘Een Doodgewone Dag’, waarin een Rotterdamse jongen op zoek gaat naar gestolen dieren.

Editie 2018
Ondanks de hevige regen die de ramen van de locaties geselde was het een warme en fijne dag. Zeker voor herhaling vatbaar, beaamden de aanwezige bezoekers. Marjo Stenfert Kroese van Stichting Montmartre aan de Maas kijkt heel tevreden terug op deze bijzondere editie van Havenverhalen, dat door Stichting De Loodsen georganiseerd werd. “Het was een heel succesvol evenement. Veel bezoekers deden mee aan deze literaire wandeling. Jammer dat het zo regende. We gaan goed evalueren en dan gaan we kijken of er ook een Havenverhalen editie 2018 kan komen”.

Foto’s: Joost Maaskant > klik hier voor meer foto’s.