Proefwandeling

Twaalf mensen liepen zaterdag 4 november mee op een ‘proefwandeling’ over het Noordereiland. Zij werden vanaf café ’t Haventje op sleeptouw genomen door stadsambassadeurs Wim Wilbers en Peter Bakker.

 Wim is al jaren woonachtig op het eiland en weet heel veel van de bouwkunst en woonhistorie, Peter heeft zijn jeugd op het eiland doorgebracht en kent de smeuïge verhalen van vroeger, die hij ook opgetekend heeft in zijn boek ‘Dorp in de rivier’.

Hoge plinten
De dag begon heel zonnig, maar de wandeling moest vanwege de regen toch wat vroeger beëindigd worden dan gepland. Het was bijzonder om informatie te krijgen over de bouwstijlen van de diverse woningen. Hoge plinten verraden de aanvankelijk sjiekere bouwstijl en aan de woningen met de lagere plinten en hogere bouwlagen zie je dat die gebouwd werden in economisch zwaarder weer en omdat er in rap tempo meer mensen op het Noordereiland gehuisvest moesten worden. Aan de Maaskade woonden aanvankelijk vooral reders, artsen en advocaten. Aan de andere kant van het eiland de woningen van de ‘gewone’ man: de binnenvaartschippers, de matrozen, de arbeiders.

Ondernemend eiland
De stadsambassadeurs vertelden geanimeerd over de bedrijvigheid die er vroeger op het eiland was. Daar was een drukkerij, hier de winkel van de groenteboer, er was een snackfabriek, daar zie je nog de gevel van de snoepwinkel, in dit pand was een distilleerderij, en daar de voorloper van de Holland America Lijn en in die straat is de plek waar voetbalclub Sparta werd opgericht.

Tijdens de wandeling werden ook de diverse plekken bezocht die op de Schatkaart Noordereiland staan aangegeven. Het was leuk voor de toehoorders om op deze manier eens met andere ogen over het eiland te lopen. Zelfs voor op het eiland geboren en getogen bewoners bleken er nieuwe plekken en wetenswaardigheden te ontdekken. De  schatkaart is trouwens voor 1 euro te koop bij het Noordereiland winkeltje in de Van der Takstraat.

Wandeling boeken
Binnenkort is deze wandeling voor iedereen beschikbaar. Een echte aanrader om deze wandeling eens een keer te doen. Als bezoeker, of als eilandbewoner. Aanmelden voor de Noordereiland wandeling kan via www.stadsambassadeursrotterdam.nl