Hefboomjes en magische touwkunst

Okko Noë is een kunstenaar van het Noordereiland. Bekend van zijn magische touwkunst en het schip de WilmaJo. Maar ook maakt hij bijzondere kunstwerken van schilfers van De Hef.

Scheepstouw & Noordereiland Opera

Okko Noë is niet zomaar een kunstenaar. Hij had zijn atelier in het sleepvrachtschip WilmaJo, zowat onder de Hef. Het schip prijkt ook op een grote foto in de Ikea-collectie. Okko maakte faam met zijn scheepstouwen, die schijnbaar uit zichzelf omhoog blijven staan.  Maar Okko is meer dan dat: hij is ook muzikant, dichter, actief bij de Noordereiland Opera en werkt in de scheepsbouw met zijn technisch aluminium atelier.

Meerpalen mop
Een aantal jaren geleden joegen hij en zijn makker Hans Kok een aantal mensen op de kast, toen zij aankondigden een aantal meerpalen als kunstwerk in Ons Park te willen plaatsen. Die meerpalen waren historisch, overbodig geworden na het herstel van de Maaskade. Zonde om die niet een mooie plek op het eiland te gunnen, vonden zij. Dat gaf nogal wat reuring bij enkele bewoners en de werkgroep die betrokken was bij de inrichting van het park. Zelfs de gemeenteraad werd ingeschakeld. Je kon toch niet zomaar een paar meerpalen in het park zetten, die ook nog eens onbewerkt zijn en voor kinderen gevaarlijk vanwege de splinters? Het bleek uiteindelijk om een kwajongensstreek te gaan, een 1-aprilgrap.

Meerpaaltjes in het park

Hefboompjes
Okko werkt niet meer op de WilmaJo, het schip is verkocht aan een nieuwe eigenaar. Maar in de jaren dat Okko daar nog werkte lagen er regelmatig groene scherven van De Hef op het dek. Zeker toen er aan de brug onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd. Okko verzamelde die scherven. Waarvoor, dat wist hij nog niet. Maar op een gegeven moment had hij er een paar voor zich op tafel en zag daar een rijtje bomen in. “Ha, Hefboompjes, dat zijn het!”, bedacht hij toen en hij ging er mee aan de slag. Hij maakte gebruik van de vormen en de tekening van de scherven en dat heeft inmiddels een aantal unieke kunstwerken opgeleverd.

De Hefboompjes zijn in een beperkte oplage gemaakt en gaan als warme broodjes over de toonbank, vertelt Okko. “Wie wil er immers niet zo’n mooie herinnering aan een historisch Rotterdams icoon. Er zijn er nog maar enkele te koop, ik maak ze niet meer. Het is tijd om me weer eens op iets anders te richten. Genoeg te doen, te ontdekken en te creëren.” Wie dus nog een genummerd exemplaar van een Hefboompjes kunstwerk in zijn of haar bezit wil krijgen, moet snel zijn. De unieke werken kosten €400,- per stuk, compleet met lijst en paspartout. Maak gerust een afspraak met Okko om je keus in zijn thuisatelier te maken, tel. 06 53784724.