Monumentstatus De IJssalon

Noordereiland-bewoonster en kunstenares Ellen Vomberg ijvert voor een monumentenstatus van de voormalige ijssalon op de Prins Hendrikkade op het Noordereiland.

Botlek TV streek onlangs neer op het Noordereiland voor opnames. Zij doken in de oorlogshistorie van het eiland. Samen met bewoonster Ellen Vomberg en twee leden van de wijkraad bespraken zij de gebeurtenissen rond de capitulatie in 1940, waarvoor de onderhandelingen plaatsvonden in de ijssalon op de Prins Hendrikkade. Een plaquette naast de locatie van die ijssalon verwijst daar nog naar.

Ook werd gememoreerd aan de Duitse commandant die zijn intrek tactisch had genomen in het hofje in de Van der Takstraat, veilig voor de beschietingen vanaf de overkant.

De opnames bevatten ook een interview met bewoonster Ellen Vomberg, die zich sterk maakt om het pand van de toenmalige ijssalon als monument te kunnen behouden en beschermen. Bekijk hier de uitzending van Botlek TV met dat interview en fraaie oude beelden uit 1940: https://bit.ly/2Q8tImP

Maasbruggen wandeling
Heeft u interesse in de oorlogsgeschiedenis van het Noordereiland? Kijk dan ook eens op de website https://strijdomdemaasbruggen.nl/. Bij hen kan ook geboekt worden voor een interessante wandeling met gids langs de plekken waar destijds de beschietingen plaatsvonden en om de Maasbruggen werd gestreden. Via het Witte Huis (waar je nog de mortierinslagen in de gevel ziet) over de Willemsbrug naar het Noordereiland. U zult verbaasd zijn over de nieuwsfeiten die de gids weet te vertellen. Aanrader!