Noordereiland Opera in Theater Zuidplein

De Noordereiland Opera slaat haar vleugels uit naar Zuid. Als een van de laatste activiteiten van het Zomer op Zuid evenement geven zij vrijdag 29 september een uitvoering in Theater Zuidplein.

 De opera bezingt de geschiedenis van het Noordereiland, vanaf het ontstaan tot aan de zestiger jaren. Het is een community art project op z’n best: de opera wordt met en door bewoners gemaakt: koor, dirigent, muzikanten, techniek, beeld en de componist: de meesten van hen wonen op het Noordereiland.  

Het koor zingt over de bedrijvigheid van de schepen die aan de kades aanmeerden, over de havenbaronnen zoals Pincoff, Stieltjes en Van der Tak die zo hun eigen plannen hadden voor de haven en het Noordereiland, over de trein die over de spoorbrug dendert, over de bewoners die gebukt gaan onder het oorlogsgeweld en over de periode daarna waarin hard gewerkt wordt om weer een bestaan op te bouwen.  

Unieke historie
Het Noordereiland kent een bijzondere geschiedenis. Ooit was het ‘slechts’ een zandplaat op de kop van de wijk Feijenoord. Een plek waar de Admiraliteit criminelen en deserteurs ophing. Daarna werd er een pesthuis gebouwd, dat echter nooit in gebruik is genomen. Eind 19e eeuw werd de Noorderhaven gegraven en ontstond het Noordereiland, gescheiden van Feijenoord. Er werden een spoorbrug en een draaibrug aangelegd en daarmee werd het eiland bewoond en vestigden zich er vooral veel bedrijven, die ten dienste stonden van de scheepvaart en havenactiviteiten.  

Twee koren
In het kader van Zomer op Zuid wordt de Noordereiland Opera op vrijdag 29 september opgevoerd in Theater Zuidplein, een prachtig podium voor een krachtige opera. Uniek is ook dat dit keer samengewerkt wordt met het Turkse koor HarmoniUS. Zij treden voorafgaand aan de Noordereiland Opera op en zingen samen met de leden van de opera de afsluiting. Een prachtige manier om met elkaar te verbinden en elkaars cultuur te delen.  

Het Afrikaanderplein is de thuisbasis van het Turkse koor HarmoniUS. Het koor bezingt de zomer, Turkije, de mooie stad Istanbul, maar ook allerlei covers van bekende muziek. Zij zingen in het Turks, Koerdisch, Grieks, Armeens en Syrisch. Het koor werkt dit jaar voor het eerst samen met andere koren zoals Koor op Zuid, de Noordereiland Opera en Opera Minira, vooral in het kader van Zomer op Zuid.  

Kaartverkoop
Tickets voor deze unieke voorstelling kosten slechts €3,- en zijn te reserveren via Theater Zuidplein
Kleine Zaal, Aanvang: 20.00 uur

De uitvoering is mogelijk gemaakt dankzij: Cultuur Concreet, Rotterdam Festivals/Zomer op Zuid en Theater Zuidplein.