Noordereiland Tekeningen 2

Krijtkunstenaar Bart Lodewijks publiceert een tweede e-book over zijn ontmoetingen met Noordereiland bewoners tijdens zijn Noordereiland Tekeningen project.

Sinds begin 2020 is kunstenaar Bart Lodewijks aan de slag op het Noordereiland. Zijn lijntekeningen sierden gevels, schepen, trottoirs en muren. Een gevarieerd lijnenspel, want omdat ze met krijt gemaakt werden spoelde de regen er hier en daar weer eentje weg.

“Na anderhalf jaar voor anker te hebben gelegen bij het Noordereiland verhuist Bert met zijn schip naar de iets verderop gelegen stad Schiedam. Hij heeft een plek gereserveerd in de Voorhaven, een zijarm van de Nieuwe Maas, met uitzicht op een van de bekende Schiedamse molens. Vanuit de Voorhaven is het maar een klein eindje wandelen naar de zorginstelling waar zijn vrouw Henriëtte verblijft. ‘Als je iets over het leven aan boord wilt weten, vaar dan met me mee.’ Ik vraag aan fotograaf Jan Kempenaers of hij de verhuizing wil vastleggen. De laatste tijd trekken we er vaker samen op uit.”
Bart Lodewijks

Praatje maken
Niet alle bewoners begrepen deze lineaire krijttekeningen en als ze Bart aan het werk zagen konden ze hun verwondering of onbegrip niet voor zich houden. En dat was precies waar Bart naar op zoek was: gesprekken met bewoners en passanten. Die resulteerden vaak in mooie verhalen. Over het eiland, over vroeger, over het werken in de scheepvaart, of over het pand waar Bart op aan het krijten was. Wist u bijvoorbeeld dat op het gebouw achter de NE Studios hakenkruisen onder de dakrand staan? Het gebouw dateert nota bene uit de vijftiger jaren.

E-book ‘IJzer drijft
De ontmoetingen met de eilandbewoners tekende Bart op in zijn tweede editie van het e-book ‘Noordereiland Tekeningen’. De mooie verhalen worden opgeluisterd met foto’s van Jan Kempenaers.

Blader door het e-book op de Noordereiland website: https://www.noordereiland.org/2021/eboek-noordereiland-tekeningen-2/

Het e-book is ontworpen door Roma Publications en mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, BKOR – CBK Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Elize Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Van Ommeren De Voogt Stichting.

MURALS Inc. / Stichting Dragende Muur
Piekstraat 31, Rotterdam
www.murals-inc.com