Start schoonmaak Naald van Stieltjes

Op het Burgemeester Hoffmanplein gaat met ingang van 29 april 2014 de Naald van Stieltjes, die er al enige tijd treurig uitzag, in de steigers.

Het monument is in 1884 ter ere van Thomas Joannes Stieltjes 1884 opgericht en oorspronkelijk uitgevoerd in onder andere rode natuursteen met elementen in andere steensoorten. Ontwerper is de bekende Delftste hoogleraar Eugen Heinrich Gugel. In de jaren zeventig is een verouderde conserveringsmethode toegepast, door het monument knalrood te verven.

Naald-Stieltjes-steiger-2
Naald van Stieltjes in de steigers.

 

Naald-Stieltjes-steiger-1
Naald van Stieltjes in de steigers.

 

Naald-Stieltjes-steiger-3
De herstelwerkzaamheden zijn bezig.

 

 

 


 

Sinds 2012 hebben Anne Mieke Backer (uitgeverij de Hef) en Marjo Stenfert Kroese (stichting Montmartre aan de Maas overleg gevoerd met de Dienst Stadsontwikkeling, de Deelgemeente en het Centrum Beeldende Kunst. Zij verwoordden daarbij de mening van veel bewoners van het Noordereiland, die onder andere tijdens de onthulling van het beeld van Tamyra Meesters, Tom Poes, in 2013 er op wezen dat naast nieuwe beelden ook de oude aandacht verdienen. Dat dit al lang op het verlanglijstje stond van velen kon toen nog niet verteld worden, omdat de financiële middelen er niet waren.

In de tijd na 2012 is er veel gebeurd. De gemeente heeft extra geld uitgetrokken om de Naald schoon te maken. De Deelgemeente heeft Ronald van de Bos gevraagd van de Dienst stadsontwikkeling om een ontwerp te maken voor een plantsoen op het Burgemeester Hoffmanplein en de stichting Montmartre aan de Maas heeft geld ingezameld voor de reconstructie van het authentieke hekwerk.

Het duurt nog wel even voor het monument in zijn oude glorie zal herrijzen, maar de eerste stap wordt gezet. Die bestaat nu uit het schoonmaken van de monument zodat de oorspronkelijke steenlaag onder de latere verfbeurten weer te voorschijn komt. Het ligt in de bedoeling het monument weer in de oorspronkelijke onbehandelde uitstraling te geven door modernere conservering toe te passen. Ook het oude plantsoentje rondom en de smeedijzeren hekwerk worden in de toekomst als het goed is hersteld.


 

 

 

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als 2014