Boek ‘Luchtspoor’

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de productie van een heel bijzonder fotoboek. In 1877 werd een spoortracé in gebruik genomen, van Rotterdam-Zuid naar het centrum van de stad. Menig Noordereilander herinnert zich nog levendig het denderende geluid van passerende treinen over de spoorbrug. Een normaal (telefoon)gesprek kon je dan even niet voeren.

In 1993 werd het spoortraject overbodig door de komst van de spoortunnel die noord en zuid nu verbindt. Sindsdien resten er nog slechts een pijler, de in onbruik geraakte spoorbrug De Hef en een spoortalud.

Fotograaf Otto Snoek woonde zelf jarenlang op het eiland en heeft deze ontwikkeling van dichtbij gevolgd. Hij legde het afsluiten van de spoorbrug en het aftakelen van het baanvak tussen Pompenburg en de 2e Rosestraat vast in een omvangrijk fotomonument. Zelf zegt Otto hierover: “Geboren en getogen op het Noordereiland ben ik opgegroeid met het geluid van passerende treinen en de sirene van de Hef. De aanwezigheid ervan in mijn leven was vertrouwd en vanzelfsprekend. Als documentair fotograaf zag ik de noodzaak dit afscheid voor de stad minutieus te fotograferen”.

Publicatie bij terugkeer Het Val
Er wordt hard gewerkt om het boek ‘Luchtspoor’ op tijd gereed te hebben en te kunnen presenteren als het Val later dit jaar weer wordt teruggeplaatst in de Hef. Het is de bedoeling dat rond die periode ook een fototentoonstelling kan worden georganiseerd om de prachtige foto’s te exposeren.

Uitgave ‘Luchtspoor’
Het fotoboek wordt vormgegeven door grafisch ontwerper Willem van Zoetendaal, internationaal bekend om zijn fotoboeken. Kunstcriticus Sandra Smets voorziet het boek van een kort essay. Het formaat van het boek is oblong en de prijs is € 27,00. Het boek wordt uitgegeven bij Willem van Zoetendaal Publishers in een oplage van 600 exemplaren.

Wie alvast een proeve wil zien van het werk van Otto Snoek kan een kijkje nemen bij het spoortalud. Op de zijgevel van het woonhuis aan de Maaskade naast het talud hangt een fraaie levensgrote foto van de spoorbrug. Neem ook even een kijkje op de website van Otto Snoek.

Meer details over het boek, de verschijningsdatum en hoe je het boek in bezit kan krijgen volgen zo snel mogelijk.