Kunstwerk Mobile weer compleet

Het kunstwerk ‘Mobile’ is sinds 27 oktober 2021 weer compleet. Na een lange afwezigheid zijn de bewegende delen (de wieken) weer teruggeplaatst, onder toeziend oog van kunstenaar Dik Box.

In 1983 leverde hij het kunstwerk op. Het heeft een prominente plek op de Maaskade bij het platform, op de plek waar ooit de oude Willemsbrug stond. De opstelling van het kunstwerk refereert daar nog aan. De kubussen op het platform zijn ook door Dik Box gemaakt, uit oude brugdelen. De Mobile is een kinetisch kunstwerk, de haakvormen worden bewogen door de wind. Het is een verwijzing naar de oude Willemsbrug en het was een geschenk van de lezers van Het Vrije Volk.

Kunstenaar Dik Box houdt toezicht

Waar zijn de wieken
De Noordereilanders zijn trots op dit kunstwerk. Dat merkten zowel de kunstenaar als het Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR). “We zijn het afgelopen jaar door veel bewoners bestookt met telefoontjes en mailtjes: “Waar blijven de wieken?” vertelt Siebe Thissen. “Maar dit onderhoud vergt nu eenmaal tijd. Het kunstwerk en de bewegende delen moesten minutieus worden nagekeken en hersteld, ook alle lasnaden opnieuw gemaakt. Dat is allemaal uitgevoerd in de Waalhaven door het bedrijf Van Campenhout. Het kunstwerk moet nu wel weer zo’n 40 jaar mee kunnen.

Contrastkleur
De Mobile heeft een nieuw kleurtje gekregen. Op verzoek van kunstenaar Dik Box. “Door deze nieuwe kleur is er meer contrast met de omgeving. Met de oorspronkelijke lichtgrijze kleur viel het een beetje weg. Als je van dichtbij kijkt, zie je ook dat de verf een beetje tintelt.” Hij wordt even onderbroken door een van de installateurs. Of Box weet hoe de wieken destijds in 1983 zijn opgehangen, rechtstandig of horizontaal? “Ik was daar zelf bij en het was rechtstandig,” is zijn antwoord.

Trotse maker, trotse buren
Op vele plekken in Nederland staan kunstwerken van hem, de meeste ook kinetisch. Over de vraag op welk werk hij het meest trots is hoeft hij maar kort na te denken. “Dat is eigenlijk deze op het Noordereiland. Die is het meest bijzonder, vanwege de locatie en omdat het is gemaakt met grote betrokkenheid van burgers van Rotterdam en in samenspraak met bewoners van het Noordereiland.”  Hij komt nog regelmatig in Rotterdam, zijn dochter woont er, en minimaal één keer per jaar loopt hij even langs bij zijn kunstwerk. Even checken of het nog in goede staat is, niet bekrast of volgekalkt is. Gelukkig is dat niet het geval, al stoorde hij zich er wel aan dat er een bord aan hing en als fietsenstalling werd benut in de zomer.

“We hebben zo’n 1500 kunstwerken in de openbare ruimte staan”, vult Siebe aan. En er is opvallend weinig schade door vandalisme, in tegenstelling tot diverse andere steden. Daar zijn we blij mee natuurlijk. We zien ook dat omwonenden daar ook alert op zijn en ons inseinen als dat wel het geval is. Rotterdammers zijn trots op hun monumenten en op hun kunstwerken.” En zo is het maar net!

Foto: Nils Hilbers / Lichting98