Stieltjesmonument in ere hersteld

Voor het eerst in de geschiedenis zal het Stieltjesmonument op het Noordereiland er uitzien zoals het ooit is ontworpen. Zaterdag 9 september plaatst burgemeester Aboutaleb het oorspronkelijke medaillon met het portret van Stieltjes terug op de ‘Naald van Stieltjes’, het monument op het Burgemeester Hoffmanplein. 

De plaatsing van het witmarmeren portret-medaillon wordt gezien als de bijzondere finale van de restauratiewerkzaamheden aan het monument. Eilandbewoners vonden in BKOR een partner bij de ontwikkeling van het gebied, samen met gemeente Rotterdam. Zij werkten intensief samen om de kwaliteit van de publieke ruimte met kunst en groen te verbeteren.

Het Noordereiland
Met de oplevering van het Stieltjesmonument, op initiatief van Anne Mieke Backer en Marjo Stenfert van Stichting Montmartre aan de Maas, worden ook het Burgemeester Hoffmanplein en Ons Park aan het Hef talud op het Noordereiland onder de aandacht gebracht. Beide locaties ondergingen een make-over – het plein in 2017 en het park in 2015 – in gang gezet door betrokken bewoners. Het monument komt nu prachtig tot zijn recht op het vernieuwde Burgemeester Hoffmanplein, dat op basis van oorspronkelijke ontwerptekeningen is gerealiseerd en een romantische sfeer heeft gekregen. Er zijn rondom de onthulling verschillende activiteiten in Ons Park met speciale aandacht voor het in 2015 geplaatste kunstwerk Giraffen van Kees Timmer (1903-1978).

Onthulling, workshop en rondleidingen
De officiële onthulling van het Stieltjesmonument vindt plaats om 15:30 uur. Daarna, om 16:00 uur start het programma in Ons Park met o.a. een hapje en een drankje en verschillende tours rondom kunst, erfgoed en groen. Villa Zebra verzorgt deze middag een workshop voor kinderen: Maak je eigen Timmerbeeld.

Programma:

Burgemeester Hoffmanplein

15.30 uur    –        Start workshop Minne Smits in Ons Park.
15.30 uur    –        Onthulling medaillon door burgemeester Aboutaleb.
15.35 uur   –         Diverse vraaggesprekken (Stadsarchief, Boijmans, CBK).
16:00 uur   –        In optocht naar Ons Park, met steltlopers en muziek.

Ons Park

16.20 uur    –        Introductie Ons Park en de kunst.
16.30 uur    –        Onthulling kinderkunstwerk bij Timmer-beeld (Giraffen).
16.35 uur   –         Start kunsttour/landschapstour/monumententour.
17.00 uur    –        Afsluiting met hapje & drankje.

Kijk  voor meer achtergrondinformatie en het programma op de website van BKOR.