Uitvoering Noordereiland Opera

Zondag 18 september 2022 is er na een verdrietige tijd een uitvoering van de Noordereiland Opera in haar thuishaven op het eiland, het Hulstkamp Gebouw .

In september zijn er gelukkig weer uitvoeringen van de Noordereiland Opera. Na een moeilijke periode vanwege het onverwachte overlijden van dirigent & inspirator Ita Luten vorig jaar, heeft het koor zich herpakt. Er is een nieuw bestuur en Lútzen Miedema nam het dirigeerstokje over. Samen zetten ze de schouders eronder om weer uitvoeringen mogelijk te maken. De muziek is geschreven door componist Bart Egeter.

Er zijn twee uitvoeringen in september:

  • Zondag 18 september – 16.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur).
    Locatie: Hulstkamp Gebouw, Maaskade 119.
  • Zondag 25 september – 15.00 uur.
    Locatie: De Fruitvis, Marconistraat 43 (R’dam-West).

De entree is gratis. De uitvoering duurt ca. 45 min.

Steun
Deze uitvoeringen zijn mogelijk gemaakt dankzij een bewonersinitiatief en een bijdrage uit het LCP fonds van Cultuur Concreet. Voor de uitvoering van 18 september stelt MPS/Hutten, de nieuwe cateraar van het Hulstkamp Gebouw, het pand ter beschikking. Een mooie gelegenheid om zowel van de opera als van het bijzondere gebouw te genieten.

Ontstaan Noordereiland Opera
De Scheepsopera Noordereiland ontstond als aanvulling op het concept van kunstenaar Joe Cillen dat het Noordereiland een motorschip is, dat en keertje met bemanning (de bewoners) zal uitvaren richting mooie horizonten. De opera was een groeiproject: in 2010 werd gestart met de prelude en de jaren daarna volgden een aantal aktes. Bewoners en belangstellenden konden jaarlijks de verhaallijn volgen tijdens een uitvoering. Voor de tweede akte werd zelfs een kindercast in de opzet geschreven. 

Inmiddels is de organisatie overgegaan in een nieuwere vorm, met een nieuw bestuur, een nieuwe opzet en ook een nieuwe naam: Noordereiland Opera.

Dirigente en inspirator Ita Luten zette zich met hart en ziel in om deze opera ‘smoel’ te geven, de zangers te inspireren en naar het volgende niveau te tillen. Ze nam ook de fondsenwerving voor haar rekening. Zo’n opera uitvoeren kost immers heel wat geld: repetitieruimte, zaalhuur, de kosten voor muzikale begeleiders, een zangcoach, aankleding en geluidsapparatuur. Groot was de schok toen Ita onverwachts in september 2021 overleed. Het koor was stuurloos en in diepe rouw.

Nu, in de zomer van 2022 heeft het koor zich herpakt. Er is een nieuw bestuur en er is volop gewerkt aan een nieuwe uitvoering. Dit keer wordt de geschiedenis van het eiland bezongen en passeren grote namen uit de rijke havengeschiedenis: Van der Tak, Burgemeester Hoffman, Pincoff, Stieltjes. Namen die je ook terugziet op straatnaamborden op het Noordereiland en in de wijk Feijenoord.

Daarnaast brengt het koor een eresaluut aan Ita Luten, onder meer met de opvoering van het lied ‘Zwarte vlinder’, gezongen en geschreven door koorlid en voorzitter Hans Kok.